2014. április 20-21-én hétvégi két napos tábor keretében folytattuk komplex tehetséggondozó programunkat. A táborban 12 tanuló vett részt. A helyszín a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Dévaványa-Réhelyi látogatóközpontja volt. Az utazást személygépkocsikkal, a szülők segítségével oldottuk meg.

A programban felváltva szerepeltek természettudományi és érzelmi intelligencia fejlesztő gyakorlatok. A következőkben a programot képek segítségével mutatjuk be.

 

A két nap játékai:

  1. Bujócska ipi-apacsolással. Szabad foglalkozásban a gyerekek közös döntése alapján.
  2. Túzoktánc. A tanösvény bejárása során spontán ötlet volt. A kerítés mögött sétáló túzok fotózáshoz csalogatása volt az eredeti cél. A lányok észre vették, hogy a túzok hajlandó a kölcsönös kommunikációra. Ha a kerítés mellett elkezdett valaki körbe forogni, hamarosan a túzok is utánozta és násztánc kerekedett ki.
  3. Sarazás. Szintén a gyerekek ötlete volt, miközben a tanösvényt jártuk be. Egy véletlen sárba lépésből indult, aztán sárfogó alakult ki belőle.
  4. Szóbridzs. Esti játék, hogy lecsendesedjünk és úgy elfáradjunk, hogy utána végig aludjuk az éjszakát. Nyelvi logikai játék.
  5. Szabadulás a várból. Egy kötéllel körülkerített helyről kellett az egész csapatnak úgy kijutni a kötél fölött, hogy nem érnek a kötélhez és a házikó tartóoszlopához. Ha valaki hozzáért a kötélhez vagy a házhoz, újra kellett kezdenie a menekülést csapatnak. A játék célja: közös stratégia megalkotása, egymás segítése,
  6. Szabadulás az időkapunk keresztül. Egy kifeszített hosszú kötelet forgattunk, amin mindenkinek úgy kellett keresztül jutnia, hogy nem ér a kötélhez. Ha valaki mégis hozzáért, az egész csapatnak újra kellett kezdenie a menekülést. Ez is közös stratégia megalkotását, egymásra figyelést, egy csapatban gondolkodást igénylő játék.
  7. Menekülj úgy, mint… egy állat. Fogó játék. A fogó bemutatta, hogy milyen állatként fogja üldözni a többieket, a többieknek ugyanolyan módon (mozgásformával, hangadással) kellett menekülni.
  8. Vak fogó. A párok egyik tagja bekötött szemmel menekül egy kijelölt játéktéren egy szintén bekötött szemű fogó elől. A párok a játéktéren kívül irányítják társukat. Először beszéddel a pálya szélén bárhonnan, majd nehezítésként csak egy meghatározott helyről, végül beszéd nélkül kellett irányítani a társat.
  9. Rakétázás. A csoportnak egy színes ponyvával (ernyővel) kellett kilőni magasba egy szivacslabdát, amelyet szintén a ponyvával kellett közösen elkapni.