Erős szél fúj azokra…

Ajátékosok egy kivételével körben ülnek egy-egy széken. Egy játékos a kör közepén áll. Elkiáltja magát: “Erős szél fúj azokra…” és ehhez hozzá tesz egy tulajdonságot, ami a körben ülő játékosok közül valakire illik, pl. fekete nadrágja van. Ekkor mindazok, akiknek fekete nadrágja van, felállnak és helyet cserélnek.

Közben az addig középen álló játékos is elfoglalja valamelyik üres helyet. Akinek nem jut hely, ő folytatja középről egy újabb felkiáltással: “Erős szél fúj azokra, akik…” és egy újabb tulajdonságot nevez meg. Így folytatódik a játék tovább. Ha a középső játékos azt mondja: “Hurrikán!”, akkor mindenkinek fel kell állnia és helyet kell cserélnie.

Aki felállt, ugyanoda abban a körben már nem ülhet vissza. Az is előfordulhat, hogy senkire nem illik a tulajdonság, így a középső játékos következik ismét.

Kezdetben általában jól látható tulajdonságokat szoktak mondani a gyerekek, miután ebből kifogynak, akkor következnek a belső tulajdonságok, szokások, különböző tevékenységek stb. Így egymás megismerésére, feltárulkozásra is alkalmas játék.

 

Megbeszélés néhány javasolt témája:

  • Volt-e olyan tulajdonság, amit eddig nem tudtál valamelyik társadról? A tulajdonságokkal kapcsolatban beszélgethetünk, hagyhatjuk, hogy a résztvevők szabadon beszéljenek magukról, érzéseikről, a játék által kiváltott gondolataikról.
  • Volt-e kellemetlennek számító tulajdonság?