Érints kéket!

A játék a figyelemösszpontosításon alapszik, azt fejleszti. Ha a játékvezető azt mondja: Érints kéket!, mindenkinek gyorsan keresnie kell valamit, ami kék színű, és azt kell megérinteni. Az instrukciók lehetnek változatosak, pl. érints meg olyat, ami: szögletes, fémből van, természetes anyagú, fogj meg valakit, aki szoknyát/szemüveget visel, aki szereti a palacsintát, aki májusban született,  akivel utoljára beszéltél, akiben megbízol, aki a barátod,stb.

Változatos instrukciókkal elérhetjük, hogy a gyerekek jobban megismerjék egymást, kommunikáljanak, az érintések során pedig még közelebb kerüljenek egymáshoz. Olyan feladatoknál, amikor beszéddel kell valakiről kideríteni valamit, a kommunikációs készségeket is fejleszti. (Pl. Érints meg valaki olyat, aki tegnap teát ivott reggelire, aki ötöst kapott, aki rendszeresen sportol, aki kerékpárral jár iskolába stb.

Egyszerű játék, nem kell hozzá semmi, a gyerekek mégis élvezik. Fejleszti a megfigyelőképességüket, a koncentrációképességüket és a társas interakciót.  A kezdeti egyszerű, jól látható jegyektől továbblépve a kommunikációs készségek, fejlesztését, egymás megismerését segítő játékká lehet fejleszteni (pl.: keress olyan embert, aki valamilyen tulajdonságában hasonlít rád…).

A játék egy verziója a szintén kipróbált “Kék orr”, ilyenkor a játékvezető által megnevezett testrésszel kell hozzáérni adott színű tárgyhoz. (Idősebbek esetén, a megfelelő bizalmi légkör kialakulását követően akár merészebb érintésekre is sor kerülhet.)